ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΟΥ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ

Τὸ Κέντρον Ἐλευσινιακῶν Μελετῶν ΔΑΕΙΡΑ ἀνέλαβε τὸ ἔργο τῆς ἀνεγέρσεως τοῦ Μνημείου τοῦ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ, μὲ τὴν ἄδεια τοῦ Ὀργανισμοῦ Λιμένος Έλευσῖνος. Μέχρι στιγμῆς ἔχουμε χρηματοδοτήσει τὴν κατασκευὴ τοῦ Ἀναγλύφου. Περαιτέρω ἀκολουθεῖ ἡ μελέτη, ἡ σχεδίασις , καὶ ἡ κατασκευὴ τῆς βάσεως τοῦ Μνημείου. Πρὸς τὸν σκοπὸ αὐτὸν ζητοῦμε τὴν οἰκονομικὴ βοήθεια-χορηγία τῶν Συνελλήνων. Ὁ τραπεζικὸς μας λογαριασμός εἶναι: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 0490101597913 στὰ ὀνόματα Στάμου καὶ Λιδωρικιώτη, προέδρου καὶ ταμία ἀντιστοίχως. Τὴν ἀπόδειξι εἰσπράξεως ἀπὸ τὴν ΔΑΕΙΡΑ θὰ τὴν παραλαμβάνετε ἀφοῦ μᾶς γνωρίσετε τὴν διεύθυνσὶν σας μέσω τοῦ ἠλεκτρονικοῦ μας ταχυδρομείου.



Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΡΑΘΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΟΜΑΧΟΙ


Τιμήθηκαν οι Ελευσίνιοι Μαραθωνομάχοι για τα 2500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνος, οι αδελφοί Αισχύλος, Αμεινίας, Κυναίγειρος, τα τρία τέκνα του Ευφορίωνος
Με την συμπλήρωση των 2500 χρόνων, από το 490 π.Χ. έως το 2010 μ.Χ., το Κέντρο Ελευσινιακών Μελετών ΔΑΕΙΡΑ οργάνωσε εκδήλωση στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ελευσίνος, προς τιμήν των Ελευσινίων Μαραθωνομάχων. Ένα μεγάλο χρέος προς τους άξιους προγόνους μας, που τολμούσαν να πουν «ΟΧΙ» σε όποιον επιβουλευόταν την Ελευθερία τους, θυσιάζοντας ακόμα και την ζωή τους. Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και τέως Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης. Μετά την ομιλία απονεμήθηκε Έπαινος στον ερασιτέχνη Γλύπτη κ. Τιμολέοντα Ρεντούμη για την κατασκευή του μαρμάρινου αναγλύφου της σκηνής του θανάτου του ήρωα Κυναίγειρου, διαστάσεων 1,60 επί 2 μέτρα, που θα στηθεί στο Μνημείο που ανεγείρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΔΑΕΙΡΑ στην παραλία Ελευσίνος, στην πλατεία της νέας Μαρίνας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνος. Έπαινο επίσης επέδωσε το Δ.Σ. της Δάειρας στον Αρχιτέκτονα κ. Στέλιο Αλμπάντη, Δημοτικό Σύμβουλο Ασπροπύργου, που εκπόνησε τα σχέδια του Μνημείου. Την εκδήλωση για την Μάχη του Μαραθώνος ετίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντινομάρχης Δυτικής Αττικής κ. Β. Τόλης, ο Αντιδήμαρχος Ελευσίνος κ. Δ. Λιάσκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ελευσίνας κ. Θ. Μίλησης, ο πρώην Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Μ. Λεβέντης, ο πρώην Δήμαρχος Μάνδρας κ. Μ. Τσαντίλας, η υπεύθυνη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ασπροπύργου κ. Ασημ. Φούφα, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας κ. Γ. Γιαγτζόγλου, ο συγγραφέας κ. Χρ. Στάμου, και πλήθος κόσμου. Στους παρόντες διανεμήθηκε μικρό πόνημα του προέδρου της Δάειρας κ. Α. Στάμου για τον Ελευσίνιο ήρωα Κυναίγειρο, από το υπό έκδοσιν βιβλίο του. Αξίζει ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Μουσικού Αλέξανδρου Χάχαλη, που αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του που δημοσιεύσαμε στα Δυτικά Νέα για τον σύγχρονο συμβολισμό της μάχης του Μαραθώνος. Ο κ. Χάχαλης οργάνωσε την επίσημη τελετή στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων, και απήγγειλε στην αίθουσα της εκδηλώσεως το έργο του «Πανανθρώπινον Μαραθώνιον Κάλεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου